Lever du også evigt...?

Mit Digitale Liv har talt med cand.it. og ekspert i digital arv, Astrid Waagstein:

Døden sletter ikke dine e-mails og billeder fra nettet - men hvad sker der så?

Det var præcis det, som Astrid Waagstein ønskede at udforske, da hendes afhandling på IT-universitetet skulle skrives i 2013. I dag er hun ekspert i ’digital arv’.

I 2011 døde Astrids mormor. Hun var en dame med forstand på alt det elektroniske - fra Facebook-profiler til håndtering af WiFi-forbindelser. Da hun døde sad Astrids morfar tilbage og vidste ikke, hvad han skulle gøre med alt det digitale. Det fysiske dødsbo var der helt styr på.

Børn og børnebørn blev hidkaldt for at hjælpe. Det undrede dem, at der ikke var hjælp at hente nogen steder.

- Det var besværligt, og vi skulle blive ved med at indsende dokumentation på alt muligt, fortæller Astrid

Astrid mistede sin mor i 2004 - syv år inden oplevelsen med hendes mormors digitale arv.

- Dér skulle vi lukke min mors hotmail, og ellers var alt i ringbind, papkasser og på smalfilm. Det var fysisk og let at håndtere, fortæller Astrid.

Skellet på syv år mellem de to hændelser fik Astrid til at tænke over, hvorfor der ikke fandtes nogen eller noget, der kunne hjælpe os i disse situationer.

Overvejelserne resulterede i, at Astrid i 2013 valgte at skrive speciale om digital arv - et begreb som på daværende tidspunkt var fuldkommen uudforsket.

- Jeg interviewede en række hospiceansatte, som qua deres job har en høj bevidsthed omkring døden, og det stod hurtigt klart, at der var ikke noget, der tog hånd om den digitale arv. Og de blev meget overraskede over, hvor mange værdier vi rent faktisk har liggende online, fortæller Astrid.

Ifølge Astrid er vi heldigvis kommet længere i dag:

- Jeg kan se, at der sker meget lige nu - og tingene har udviklet sig meget blot fra 2013, hvor jeg skrev specialet og til i dag, men der ligger stadig et opgave i at fortælle om, hvad digital arv er, og hvordan vi skal forholde os til den.

Mit Digitale Liv

Vi husker det, du ikke vil glemme

Vi husker det, du ikke vil glemmes for

Vi sletter det, du ikke vil huskes for